Noutati

Industria fotovoltaica europeana se opune taxei anti-dumping pe produsele solare din China

  • Data: 17.07.2013, 8:56:12
  • Taguri: Industria, fotovoltaica, europeana, se, opune, taxei, anti-dumping, pe, produsele, solare, din, China


Reprezentanţii a peste 30 de companii din industria fotovoltaică europeană vor participa, astăzi, la Bruxelles, la o audiere a Comisiei Europene (CE) organizată de Alliance For Affordable Solar Energy (AFASE). Managerii vor explica cum taxele anti-dumping determină anulări de comenzi şi reduceri de locuri de muncă, contrar concluziilor optimiste ale Comisiei Europene potrivit cărora industria poate să creeze în mod miraculos alte pieţe şi să amortizeze taxele, într-o perioadă de criză economică, arată un comunicat remis redacţiei.
Referindu-se la regulamentul CE privind măsurile provizorii publicat pe 5 iunie, Denis Gieselaar, directorul companiei olandeze Oskomera şi membru în Consiliul de conducere al AFASE, a declarat: "Comisia şi-a bazat toate evaluările pe un eşantion de numai 7 companii! Marea majoritate a instalatorilor de panouri solare nu-şi pot permite să amortizeze taxele, chiar şi la nivelul actual de 11,8%. Pentru majoritatea jucătorilor din industria din aval, profiturile nete se cifrează la niveluri sub 10%. Comisia greşeşte, de asemenea, când afirmă că aceste companii îşi pot reorienta activitatea; instalatorii de panouri solare şi companiile de proiect nu se pot reorienta către o activitate complet diferită, cum este cazul energiei eoliene. Noi suntem o industrie specializată, personalul nostru este format pentru această activitate şi nu se poate recalifica pentru un alt sector de la o zi la alta".
Ca o ilustrare nefericită a impactului taxelor anti-dumping provizorii, AFASE a dat exemplul Gehrlicher Solar, una din cele mai vechi companii din industria energiei solare şi unul dintre primii membri ai AFASE, care a anunţat, pe 9 iulie, demararea procedurilor pentru insolvenţă ca o consecinţă directă a "introducerii în Uniunea Europeană a taxele anti-dumping pe produsele solare din China şi a deteriorării condiţiilor pe piaţa fotovoltaică din Europa".
AFASE va pleda la Bruxelles împotriva prelungirii impunerii acestor taxe nocive. Membrii AFASE susţin că au fost nevoiţi deja să disponibilizăm angajaţi, ca urmare a creşterii preţurilor şi a reducerii cererii provocate de înregistrarea importurilor şi impunerea taxelor provizorii.
AFASE este o coaliţie de 770 de companii din industria fotovoltaică europeană, reprezentând mai mult de 63.000 de locuri de muncă din UE, care utilizează instrumente de comunicare şi advocacy colective pentru a adresa riscul protecţionismului şi promovează beneficiile liberului schimb pentru produsele energiei solare.

sursa: www.bursa.ro

Alte articolele din site