Noutati

Planeta Pamant

  • Data: 29.01.2011, 21:10:04
  • Taguri: Planeta, pamant, earth, home, save, planet


Avem datoria morala ca in anul 2011 sa salvam Planeta Pamant, contributia e a noastra, a tuturor.
Poate ca pentru fiecare om de pe planeta Pamant cuvantul "acasa" are un inteles diferit ?i poate ca reprezinta un loc sau un spatiu diferit îns? un adev?r fundamental adesea ignorat este faptul ca noi toti cei aproximativ 6 miliarde de oameni traim pe o singura planeta, într-o singura "casa". Din pacate, în ultimii ani, simultan cu dezvoltarea sindromului tehnologic, am început sa adoptam o oarecare atitudine de neglijenta fata de aceasta casa a noastra a tuturor ?i suntem pe cale sa devenim un pericol major în tulburarea echilibrului ecologic al propriului nostru camin uitand ca via?a noastra, calitatea aerului, apei ?i a hranei vitale depind de felul în care noi avem grija ?i respectam dreptul la viata al Terrei.
Din nefericire, cu toate c? planeta se gaseste la ora actuala într-o situatie critica, oamenii cunosc prea putin problemele cu care ea se confrunta si asta datorita lipsei de informare, a neglijentei. Planeta noastra a ajuns în aceasta situatie datorit? tendintei fiintei umane de cucerire, de exploatare nelimitata a resurselor naturale. A venit timpul sa respiram un aer pur, la a putea sa ne plimbam printr-o padure sau parc fara sa intalnim ambalaje de plastic si hartii aruncate pretutindeni, la a putea s? spunem NU despaduririlor masive. Ca urmare a descoperirilor facute, cercetatorii din domeniul stiintelor mediului inconjurator isi exprima din ce în ce mai mult ingrijorarea privind schimbarea radicala a climei pe întreaga planeta. Acumularea dioxidului de carbon în aer permite radiatiilor solare sa penetreze inspre pamint inss nu permite caldurii dinspre planeta sa treaca in spatiu. Cu cat mai dens este stratul de dioxid de carbon, cu atit mai mult caldura emisa de pamint este indreptata inapoi inspre pamint acest lucru ducand treptat la o incalzire globala a climei Terrei. Cercetatorii Organiza?iei Mondiale a Meteorologilor estimeaza ca în cazul in care procesul de acumulare a dioxidului de carbon in aer continua în ritmul actual, temperatura planetei pana la mijlocul secolului XXI va creste cu 1,5-4,5 grade. Aceasta încalzire ar putea produce schimbari majore în ceea ce priveste ciclul ploilor pe intregul pamint si ar putea cauza topirea calotei polare (proces similar cu cel petrecut cu 120.000 de ani în urma).(http://aldeaanca.blogspot.com/2010/12/sos-salvati-planeta-pamant-natura.html_)

Este cert ca viitorul mai mult sau mai putin apropiat ne va aduce o lume fara gheturile de la poli. Cum va afecta acest lucru viata pe Terra si cum va arata planeta noastra in urma topirii calotelor glaciare, incearca sa raspunda Peter Ward, profesor de biologie si stiinte ale naturii de la Universitatea din Washington.

„Cu siguranta va fi o crestere substantiala a nivelului marilor si oceanelor, o crestere care nu va eradica viata, dar o va schimba substantial pe cea pe care o cunoastem in prezent”, afirma cercetatorul american.

2050 – Conform studiilor prezentate in ultima carte a lui Peter Ward – „Pamantul inundat”, rezulta ca pana in anul 2050 nivelul marilor si oceanelor va creste cu pana la 1 metru. In aceasta situatie, unele dintre orasele aflate in imediata apropiere a tarmurilor vor fi puse in fata unor inundatii masive, in timp ce altele isi vor vedea infrastructura subterana afectata, fapt ce va duce la prabusirea multor cladiri.

Natura ne daruieste cu bucurie ?i simplitate, din plin, neconditionat, toate bunurile sale. Dar, de cele mai multe ori, omul nu a stiut sau a uitat sa protejeze aceste daruri pentru el ?i pentru generatiile urmatoare. In conditiile epocii contemporane, caracterizate prin crestere demografic?, industrializare ?i prin actiunea deseori necontrolata a omului asupra mediului, se pune tot mai acut problema protectiei mediului inconjurator. In aceasta problema latura educativa are un rol determinant. Educatia pentru mediu ne priveste în egala masura pe toti, adulti sau copii, iar problema, desi nu e noua, se pune tot mai acut, devenind obiect de studiu la unele clase, sau obiectiv în cadrul unor discipline ca stiinte, chimie, biologie, geografie,etc.
Daca ne intrebam ce sansa are educatia pentru mediu într-o lume manata de interese materiale ?i ce efecte ar avea, nu trebuie s? fim parasiti de optimism, sa fim convinsi ca, inceputa de la cea mai frageda varsta, educatia ecologica are sanse mari. Cei mici trebuie sa inteleaga ca pe Terra exista interdependenta între populatia umana ?i nenumaratele specii de plante si animale, intre societate ?i ciclurile biologice din natura. Aceasta se poate face atat prin lectiile de la limba romana, cunoasterea mediului, stiinte, educatie plastica, dar si prin activitatile extracurriculare speciale. Apoi s?-i facem sa inteleaga necesitatea cuceririlor stiintei si tehnicii care nu trebuie sa devina dusmani ai naturii, ci în concordanta cu aceasta, pentru a pastra resursele Terrei ,exploatarea judicioas? a padurilor, a bogatiilor solului ?i subsolului, pentru a pastra frumusetile naturale ale muntilor, curatenia apelor, a aerului, atat de necesare plantelor, animalelor si implicit omului . Omul este în acelasi timp creatie ?i creator al mediului sau inconjurator, care ii asigura existenta fizica si ii ofera posibilitatea unei dezvoltari intelectuale, morale, sociale ?i spirituale.(laurentiu.ablog.ro)

 

Home Project  

 

 

Global Warming 

 

Earth 

 

Earth Oceans   •  
  •  
  • Taguri: Planeta, pamant, earth, home, save, planet
  • Titlu: Planeta Pamant


       


Alte articolele din site